Uitjes bij het water in Groningen (2024)

  • Met kinderen
  • Stad
  • Provincie
  • Bezienswaardigheden

  • Uitjes bij het water in Groningen (1)

Het Groningse water. De ideale plek om je te vermaken. Met je bootje varend over de diepen of met een kano door de ongerepte natuur. De mooiste avonturen beleef je niet alleen op het water, maar ook daaromheen. Wist je dat er in Groningen ook allemaal leuke uitjes te bezoeken zijn in en rond het water? Wij hebben de leukste uitjes voor je verzameld.

Zeehondenkijkwand | Termunten

Via de Eems zwemmen er regelmatig zeehonden naar de Dollard. Op de zandbanken vlak bij de kust krijgen de moeders hun jongen. Vandaar dat de Dollard de bijnaam ‘de kraamkamer van de Waddenzee’ heeft. Van het voorjaar tot het najaar staat een zeehondenkijkwand opgesteld bij de Punt van Reide, waardoor je de moeders met hun pups goed kan bekijken zonder ze te storen.

Lees meer

Uitjes bij het water in Groningen (2)

Sluizen Aduarderzijl | Aduarderzijl

Ontdek de bijzondere sluizen van Aduarderzijl. De sluis uit 1400, toen nog gemaakt van hout, zorgde voor de afvoer van water rondom de stad Groningen. Tijdens de Sint-Maartensvloed in 1686 is deze sluis geheel weggeslagen. Tegenwoordig zijn er twee sluizen te vinden: een westelijke spuisluis (gebouwd in 1706) en een oostelijke (gebouwd in 1867). Als je met de fiets of wandelend komt, kun je vanaf hier de Reitdiepveer naar de andere kant van het Reitdiep nemen.

Lees meer

Uitjes bij het water in Groningen (3)

Zeehondencentrum Pieterburen | Pieterburen

Op een blauw kussen tuur je op je buik door een raampje. Zoef, daar zwemt een zeehond voorbij. En nog eentje. Deze is alweer bijna gezond genoeg om terug te gaan naar de Waddenzee. In Zeehondencentrum Pieterburen worden zeehonden opgevangen die ziek zijn of die hun moeder kwijt zijn. Tijdens je bezoek kan je meekijken bij het voeren en de verzorging van de dieren.

Lees meer

Uitjes bij het water in Groningen (4)

Kiekkaaste | Nieuwe Statenzijl

Het water golft over het slik, terwijl vogels hun eten bij elkaar prikken. Een schitterend zicht op deze beweeglijke natuur heb je vanuit vogelkijkhut De Kiekkaaste bij Nieuwe Statenzijl. Dit is de enige Nederlandse vogelkijkhut buiten de dijken. Wandel tussen het riet over het plankenpad naar de kijkhut en kijk je ogen uit. Zoals de natuur hier is zie je het nergens anders.

Lees meer

Uitjes bij het water in Groningen (5)

Break Out Grunopark | Harkstede

Haal de avonturier in jezelf naar boven: in het Break Out Gruno park in Harkstede waan je je in een groene omgeving. Ga klimmen in het klimbos, boogschieten of waterskiën in het waterskipark. Naast deze sportieve activiteiten biedt het park nog veel meer: bierproeverijen, escaperooms en je kunt er zelfs je eigen festival organiseren. In dit park is voor ieder wat wils.

Lees meer

Mammoetpad | Muntendam

Bij het Mammoetpad in Muntendam ga je echt op avontuur. Spannende bruggetjes vlak over het water, met je blote voeten door de modder. Of beklim een vlot en trek jezelf naar de overkant. Ergens voorbij het riet staat zelfs een heuse mammoet. Ook zijn er klimtoestellen en een uitkijkpost. Gewoon wandelen in het gebied kan ook: het is er groen genoeg.

Lees meer

Uitjes bij het water in Groningen (7)

Vesting Bourtange | Bourtange

Het verdedigingswerk was nog maar net af of de Spaansgezinden stonden al voor de poort. Door de combinatie van de bastions en het drassige moeras, droop de vijand al snel af. Ook de bisschop van Münster lukte het niet om Bourtange te veroveren. Loop binnen in de in oude glorie herstelde onneembare vesting van Groningen. Het dorp is ook via het water goed te bereiken.

Lees meer

Uitjes bij het water in Groningen (8)

Suppen over de diepen | Stad

Suppen staat voor 'Stand Up Paddle'. Staand op een supboard peddel je door het water. In ongeveer een uur kun je een rondje grachten peddelen. Je maakt het zo ontspannen of intensief als je zelf wilt. Deze manier van voortbewegen over het water is ook nog eens goed voor het lijf: tijdens het suppen gebruik je al je spiergroepen.

Lees meer

Uitjes bij het water in Groningen (9)

Meer uitjes aan het water

  • David & Goliath

    Uitjes bij het water in Groningen (10)
    Eemshaven

    Molen of Gemaal

    Bij de Eemshaven staat de meest noordelijke molen van het Nederlandse vasteland: de Goliath. Naast deze oude molen staat de hoogste windturbine van Nederland: de David.

  • Nationaal Park Lauwersmeer

    Nationaal Park Lauwersmeer

    Uitjes bij het water in Groningen (11)
    Lauwersoog

    Natuurgebied

    De natuur in het Lauwersmeergebied is zo bijzonder dat het is uitgeroepen tot Nationaal Park. In de rust en ruimte van het weidse landschap valt veel te ontdekken. Bijzondere bloemen, enorme aantallen vogels en geweldige vergezichten.

  • Groninger Genever Stokerij (genever, likeur en whisky)

    Groninger Genever Stokerij (genever, likeur en whisky)

    Uitjes bij het water in Groningen (12)
    Oostwold

    Delicatessenwinkel

    Kom langs in onze distilleerderij / stokerij voor een rondleiding of proeverij samen met je vriendengroep, team of bedrijf. Ontdek en proef echte ambachtelijk gestookte genever, likeur en whisky uit Groningen.PS ontdek hoe Fladderak wordt gemaakt.

  • Palingrokerij Postma

    Palingrokerij Postma

    Uitjes bij het water in Groningen (13)
    Zoutkamp

    Snackbar

    Palingrokerij Postma is dé viswinkel in Zoutkamp. Hier kan je heerlijke vis kopen of ter plekke een lekker visje eten.

  • Marenland Recreatie

    Marenland Recreatie

    Uitjes bij het water in Groningen (14)
    Winsum

    Restaurant

    Net boven Groningen in het gezellige Winsum vindt u Marenland Recreatie. Daar kunt u heerlijk overnachten aan het water. Ook een tip is om even lekker een hapje te drinken op het terras aan het water bij De jongens uit de buurt!

  • Park Borgerswold

    Park Borgerswold

    Uitjes bij het water in Groningen (15)
    Veendam

    Park/Tuin

    Grenzend aan Veendam ligt het recreatiegebied Borgerswold van 450 hectare, ontstaan in 1971 als zandafgraving in het veenlandschap ten westen van Veendam – Wildervank. Het sloot aan op het woongebied Sorghvliet.

  • Kanocamping 't Ol Gat

    Kanocamping 't Ol Gat

    Uitjes bij het water in Groningen (16)
    Zoutkamp

    Camping

    De camping Het terrein is ongeveer 1 ha groot. Er zijn verharde plaatsen gemaakt voor caravans en campers. Een deel van de camping is gewoon bos gebleven.

  • Waddenpaviljoen De Voormalige Noorman

    Waddenpaviljoen De Voormalige Noorman

    Uitjes bij het water in Groningen (17)
    Lauwersoog

    Haven

    Waddenpaviljoen de Noorman pál aan Werelderfgoed Waddenzee, uitkijkend naar Schiermonnikoog

  • Vissershuisjes Zoutkamp

    Vissershuisjes Zoutkamp

    Uitjes bij het water in Groningen (18)
    Zoutkamp

    Architectuur

    Ooit was Zoutkamp de ‘gateway’ naar Groningen. Voor schepen was de doorgang via de Lauwerszee de enige route vanaf zee om in de stad Groningen te komen.

  • Kerk Hornhuizen

    Kerk Hornhuizen

    Uitjes bij het water in Groningen (19)
    Hornhuizen

    Kerk

    In het noorden van de provincie vind je het dorp Hornhuizen. Midden in het dorp staat een prachtige kerk met een vrolijk gekleurde spits en een bijzondere historie.

  • De Beertsterplas

    De Beertsterplas

    Uitjes bij het water in Groningen (20)
    Finsterwolde

    Natuurgebied

    De Beertsterplas, ook bekend als Beertsterkoele, was vroeger een populaire zwemplas tijdens de zomer. Door de komst van het Oldambtmeer is het zwemmen er minder populair geworden, maar het trekt nog steeds rustzoekers, duikers, wandelaars en vissers aan.

  • Stichting Jatrie en Snikkevaart

    Stichting Jatrie en Snikkevaart

    Uitjes bij het water in Groningen (21)
    Stadskanaal

    Vaartocht

    Deze stichtingen hebben tot doel het in de vaart houden van de schepen Jatrie en Dieverdoatsie en te bewaren als historisch erfgoed .

  • Schutsluis en draaibrug Wetsinge

    Schutsluis en draaibrug Wetsinge

    Uitjes bij het water in Groningen (22)
    Wetsinge

    Erfgoed

    Voordat de Wetsingersluis in 1877 in gebruik werd genomen, stond het Reitdiep in open verbinding met de zee. In die tijd waren eb en vloed zelfs in de stad Groningen te merken.

  • Pieter Dekker Rondvaarten

    Pieter Dekker Rondvaarten

    Uitjes bij het water in Groningen (23)
    Blijham

    Rondvaart

    Op zoek naar een bijzonder dagje uit? De Windschere Pieter Dekker Rondvaarten en arrangementen biedt een scala aan mogelijkheden.

  • Zeilschool Blauwestad

    Zeilschool Blauwestad

    Uitjes bij het water in Groningen (24)
    Midwolda

    Bootverhuur

    Zeilschool Blauwestad is gevestigd in de jachthaven van Midwolda aan het Oldambtmeer.Naast het leren van zeilen of windsurfen kan je hier ook zeilboten huren van het type Polyvalk.

  • Bezoekerscentrum Waddenkust

    Bezoekerscentrum Waddenkust

    Uitjes bij het water in Groningen (25)
    Pieterburen

    Toeristisch informatie Punt

    Dit bezoekerscentrum is gevestigd in een uit 1867 daterend schoolgebouw in Pieterburen. Je vindt er alles wat je wilt weten over het Waddengebied.

  • Uitkijktoren Reiderwolde

    Uitkijktoren Reiderwolde

    Uitjes bij het water in Groningen (26)
    Blauwestad

    Uitzichtpunt

    Aan de oostzijde van Blauwestad ligt het natuurgebied Reiderwolde. Op één van de heuvels, in het zuidelijke deel van het natuurgebied, staat een steenrode uitkijktoren van 7,20 meter hoog. Vanuit hier heb je een uitstekend uitzicht over het hele gebied.

  • Groepsaccommodatie en kanoverhuur De Energiek

    Groepsaccommodatie en kanoverhuur De Energiek

    Uitjes bij het water in Groningen (27)
    Wehe-Den Hoorn

    Groepsaccommodatie

    Het Hogeland ontdekken tijdens een verblijf in een stadsboerderij uit 1831. 10 slaapkamers met 43 (stapel)bedden. Heerlijke buitenruimte en eigen Kano’s in de vaart. Alle ingrediënten voor een heerlijk familieweekend, schoolkamp, retraite of heidagen

  • Natuurdorp Suyderoogh

    Natuurdorp Suyderoogh

    Uitjes bij het water in Groningen (28)
    Lauwersoog

    Natuurgebied

    Landal Natuurdorp Suyderoogh is direct gelegen aan Nationaal Park Lauwersmeer bij Lauwersoog. Op deze plek heerst een ander klimaat: vergeleken met de rest van Nederland kent het Lauwersmeergebied gemiddeld meer zonuren en minder neerslag!

  • Varen met Sil

    Varen met Sil

    Uitjes bij het water in Groningen (29)
    Dokkumer Nieuwe Zijlen

    Overige buitensport

    Bij ons huur je een boot voor een vakantie of een dagje weg. De boten liggen midden in het nationaal park Lauwersmeer in Jachthaven Lunegat.

  • Rolpalen

    Rolpalen

    Uitjes bij het water in Groningen (30)
    Feerwerd

    Monument

    Aan het Oldehoofsch kanaal, vlakbij Feerwerd, staat een rolpaal; een geel geschilderde ijzeren balk met een I-profiel en een houten rol.

  • De Graanrepubliek

    De Graanrepubliek

    Uitjes bij het water in Groningen (31)
    Bad Nieuweschans

    Erfgoed

    Bij coöperatie de Graanrepubliek draait alles om smaak. En goede smaak is geworteld in de grond waarop het wordt verbouwd.

  • Recreatieplassen de Wedderbergen

    Recreatieplassen de Wedderbergen

    Uitjes bij het water in Groningen (32)
    Wedde

    Natuurgebied

    Recreatieplassen de Wedderbergen is een groot recreatiemeer, omgeven door grote zandstranden.

  • Hemelplatform Vlinderbalg

    Hemelplatform Vlinderbalg

    Uitjes bij het water in Groningen (33)
    Lauwersoog

    Uitzichtpunt

    Vanaf het hemelplatform Vlinderbalg in het Lauwersmeergebied bekijk je overdag bijzondere vogels, terwijl je ’s avonds geniet van de sterren.

Ontdek ook

  • Groningen aan Zee

    Groningen aan Zee

    Uitjes bij het water in Groningen (34)
  • Kano huren

    Kano huren

    Uitjes bij het water in Groningen (35)
  • Suppen

    Suppen

    Uitjes bij het water in Groningen (36)
  • Watersport

    Watersport

    Uitjes bij het water in Groningen (37)
Uitjes bij het water in Groningen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6020

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.